Automatikus bejelentkezés
belépés

Tüke Busz Zrt.

Pécs
7622 Bajcsy Zs. u. 33.

telefon: 72/512-030
telefon: 72/512-035
fax: 72/512-037
e-mail: info@pkrt.hu
telefon: 72/512-384 Bárdosi Marianna
e-mail: bardossi.marianna@pkrt.hu
telefon: 30/221-54-82 B.M.

Pécs
7634 Nyugati ipari út 8.

telefon: 72/224-194

Weboldal: http://www.tukebusz.hu

Cégleírás:
Pécs város tömegközlekedésének története 1993-tól

A Pécsi Tömegközlekedési Rt.-t Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Volán Rt. alapította 1993.április 1-jén (54-46% részaránnyal), 472 millió Ft alaptőkével. Csaknem 10 évvel később, 2002-ben, a tulajdonosi szerkezet átalakítása után társaságunk Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonába került.

Pécs város közigazgatási területén teljes körűen látjuk el a helyi közforgalmú autóbuszos személyszállítási tevékenységet.

Társaságunk, kiemelt figyelmet fordítva az utasok minőségi kiszolgálására, a közlekedés biztonságát szem előtt tartva új járművek beszerzését és a meglévő járműállomány motorjainak korszerűsítését jelentős számban valósította meg, ezáltal biztosítva az európai uniós környezeti normáknak való megfelelést. 1999. szeptemberében adtuk át ünnepélyes keretek között a város lakosságának az első 22 Mercedes autóbuszt.

2001 tavaszán megnyitottuk új, korszerű, belvárosi ügyfélszolgálati irodánkat. A Millennium Üzletház földszintjén található irodában információt kaphatnak utasaink az utazással, menetrendváltozással, biztosítással, utazási feltételekkel kapcsolatban.

2002. augusztusában átadtuk az utazóközönségnek a város nyugati ? keleti tengelyének fő közlekedési csomópontjaiban újjáépített végállomásokat.

2002-től a város három különböző pontjáról könnyítettük meg a munkába, iskolába járást azáltal, hogy új gyorsjáratokat indítottunk a város peremterületeiről a belváros irányába és az országban elsők között indítottuk be a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő járatokat.

A tájékozódás megkönnyítésére új, a kor követelményeinek megfelelő utas-tájékoztató rendszert (GPS) helyeztünk üzembe, melynek segítségével az autóbuszokon korszerű utastájékoztatás működik, mely nemcsak általában az utasok, hanem a fogyatékkal élők utazását is megkönnyíti. A GPS rendszer alkalmas az Interneten keresztüli utas-tájékoztatásra is, vagyis a buszok pillanatnyi helyzetét elektronikus térképen is meg lehet tekinteni.

A Pécsi Közlekedési Rt. fejlesztéseit egyrészt saját erőből, másrészt önkormányzati támogatásból valósította meg.

2003-ban társaságunk neve Pécsi Közlekedési Rt.-re, míg színvilága - a tulajdonoshoz való kötődés egyértelmű kifejezéseként ? kék-sárga színűre változott.

2006. márciusától közlekedési társaságunk cégneve Pécsi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaságra (PK Zrt.) módosult.

2006. szeptember 1-jén társaságunk ? önkormányzati és európai uniós támogatást is igénybe véve - átadta az utazóközönségnek az új Kertvárosi Autóbusz-pályaudvart. Az állomás átadásával egyidejűleg 15 új, környezetkímélő Mercedes autóbuszt is forgalomba állítottunk.

Pécs M.J.V. Önkormányzata 2008. márciusában határozatot hozott a tulajdonában lévő cégek egységes vállalatirányítási rendszerének kialakításáról. Ennek következményeként a Pécsi Közlekedési Zrt. a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába került.

2008. novemberétől társaságunk tulajdonosi struktúrájában jelentős változás következett be, amikor is a Mecsekbusz Kft. ? 1 milliárd Ft-os törzstőke-emelést végrehajtva ? megszerezte a kisebbségi tulajdonosi és a menedzsmentjogokat, illetve lehetőséget kapott a további tőkebevonásra is.

A PK Zrt. autóbusz-állománya ekkor 171 db autóbuszból állt: Pécsett 78 db Ikarus és 93 db Mercedes típusú autóbusz szállítottra az utasokat (2008-ban 63 millió főt) a 160,8 km hosszúságú vonalhálózaton.

2012. április 1-jétől a pécsi közösségi közlekedési feladatokat a PK. Zrt. helyett a 100%-os önkormányzati tulajdonú, tehermentes Tüke Busz Zrt. látja el.
A Tüke Busz Zrt. a PK. Zrt. dolgozóit munkaügyi jogutódlással vette át, és jelenleg a PK. Zrt.-től bérli ugyanazokat a buszokat, amelyekkel az korábban is szállította az utasokat.

Kulcsszavak: autóbuszbérlet , buszközlekedés , buszos közlekedés , helyi autóbuszközlekedés , helyi közösségi közlekedés , járműreklám , közlekedés , különjárat , reklám , személyszállítás , tömegközlekedés

Tüke Busz Zrt. fotók