Automatikus bejelentkezés
belépés

Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar

Jászberény
5100 Rákóczi út 53

e-mail: foiskola@abk.szie.hu
telefon: (57) 502-400
fax: (57) 502-410

Weboldal: http://www.abk.szie.hu

Cégleírás:
A térség szellemi központja
A Jászberényi Főiskolai Kar jogelődjét 1917-ben gróf Apponyi Albert kulturális minisztersége és jászberényi országgyűlési képviselősége idején, az ő személyes támogatásával alapították. 1959-ig középiskolaként, majd 1959-75 között érettségire épülő három éves Felsőfokú Tanítóképző Intézetként működött. 1975. szeptember 1-jével - a többi tanítóképzővel együtt - tanítóképző főiskolává minősítették.

A levelező tagozati képzés 1994-től indult dinamikus növekedésnek, elsősorban a nem tanítói szakokon. Az 1995/96-os tanévtől új képesítési követelményeknek megfelelő 4 éves tanító-szakos képzés indult el. Egyidejűleg nappali tagozaton is önálló szakká alakultak át a szociálpedagógus és a művelődésszervező szakok, illetve a könyvtár szak a könyvtár- művelődésszervező szakpáron belül kapott helyet. A levelező tagozaton mindegyik szak önállóan működik a mai napig. 1998-tól a gödöllői egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával való együttműködésben - annak kihelyezett levelező tagozataként - elindult a képzés a humán erőforrás menedzser szakon is.

"A kar életében fontos hangsúlyt kap a gyakorlati képzés és a hallgatók szabadidős tevékenysége."

A kar földrajzilag és bizonyos mértékig etnikailag önálló arculattal és integritással rendelkező mikrorégió, a Jászság szellemi és társadalmi központjában, Jászberényben helyezkedik el. Mint a térség egyetlen felsőfokú oktatási intézménye, történelmileg kialakult regionális kulturális szerepet is betölt.

A nyolc évtizedes tanítóképzői múlt eredményeként szellemisége jelen van a térségben, hiszen csak véletlenül fordul elő a Jászságban olyan tanító, aki nem itt végzett volna. A már dolgozó pedagógusok számára szervezett rendszeres és alkalmi továbbképzéseik a napi jelenlétet is eredményezik. A képzési profil bővülése a főiskola és a térség (ezen belül a város) kapcsolatának erősödésével járt együtt; a térség oktatási, kulturális és szociális ellátó intézményei hatékonyan segítik a képzés terepgyakorlati részét.

A hallgatók fakultatív szabadidős tevékenysége fontos színfoltja a kar életének. A diáksportkör keretében működő NBI/B-s női kézilabda csapat az országos egyetemi és főiskolai kézilabda bajnokságoknak is résztvevője, és az utóbbi években rendszeresen az élmezőnyben végzett. Kedveltek a hallgatók körében a különböző sporttáborok (sítábor, vízitúra stb.), valamint az önképzőköri jelleggel működő fazekas műhely. A kar nemzetközi kapcsolatainak eredményeként évenkénti rendszerességgel működik a diákcsere akció, illetve kerül sor nemzetközi szakmai-tudományos diák-találkozókra váltakozó helyszínekkel [Jászberény, Vechta (Németország), Angers, Bordeaux (Franciaország)].

A Jászberényi Főiskolai Kar képzési profiljával kiegészíti és erősíti a Szent István Egyetem univerzitás jellegét a neveléstudomány és más humántudományok területén.

Kulcsszavak: andragógia szak: művelődésszervező szak , bölcsész képzés , egyetem , egyetem és főiskola , felnőttképzési szakirány, munkavállalási tan. , főiskolai oktatás , FSZ képzés , iskola , könyvtári, informatikus szak , MA, MEd PhD kurzusok angol nyelven , OKJ szakképzés , szakirányú továbbképzés , számviteli szakügyintéző képzés , személyügyi szervező szakirány , szociálpedagógiai szak , szocilális munka szak , tanító szak: angol, német

Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar fotók