Automatikus bejelentkezés
belépés

SZMM Budapesti Javítóintézete

Budapest
1032 Szőlő u.60.

telefon: 368 9012
fax: 388 7103
telefon: 388 7103
fax: 368 6540
e-mail: gazdvez@bpjavito.hu
e-mail: novendekugy@bpjavito.hu
e-mail: titkarsag@bpjavito.hu

Weboldal: http://www.bpjavito.hu

Cégleírás:
Az intézetet 1891-ben a San Marco Alapítvány területén San Marco hercegno hozta létre. Az intézet a mai napig az alapítvány területén helyezkedik el. Szakfeladatai az idok folyamán módosultak:1996-ig javítóintézet, melynek feladata alkatilag ill. környezeti okok miatt sérült személyiségu fiatalok kompenzáló nevelése volt. Tehát nem a büntetés, hanem a nevelés a fejlesztés hangsúlyozott. Ezek bírói intézkedések voltak. Az intézet általános befogadó intézményként muködött. Az egész ország területérol a javítóintézeti nevelésre utasított fiatalkorú fiúk ide kerültek beszállításra. A Szakértoi Bizottság által végzett személyiségvizsgálat döntötte el, hogy az Aszódi intézetbe kerül ill. a Szolo utcai intézetben marad. Az ép populáció Aszódra került. A Szolo utcai intézetbe maradtak az enyhe, ill. közepes fokban fogyatékosok, /MCD-re, POS-ra utaló tüneteket mutattak).1996-ig a javítóintézeti nevelésre utasított fiatalkorúaknál az elozetesbe töltött ido nem számított be. A fiatalkorút duplán büntették, igen sok esetben felnottek között volt a börtönben ill. a rendorségi fogdában. Az ott megéltek gyakran testileg és lelkileg megnyomorították a fiatalokat, kriminalizálódtak. A Budapesti Javítóintézet 1996. május 1-tol fogad be fiatalkorú elozetes letartóztatottakat.
Az intézet feladata:
- a letartóztatottak orzése,
- személyiségük fejlesztése, korrekciója, (maximálisan figyelembe véve egyéni szükségleteiket),
- valamint a kriminalizálódástól való megóvás.
Az intézet totálisan zárt, de alapfeladatában pedagógiai. Az intézetben folyó pedagógiai munkához szorosan illeszkednek a csoportterápiák, ill. a terápiás foglalkozások.A pedagógiai és pszichológiai módszerek ötvözete, integrálása egyrészt preventív módon, másrészt aktuálisan eredményes módon hat a pszichés függoség és a káros szenvedélyek kezelésére.1996. május 1-tol tehát a fk. az elozetes letartóztatását javítóintézetben töltheti. Végre egy jogszabály ami a fiatalok érdekében született. Egyébként Európában egyedülálló (Debrecen, Rákospalota).Az intézet muködését a büntetés-végrehajtás ide vonatkozó szabályai, valamint a Javítóintézetek Rendtartása szabályozza.Az előzetes letartóztatást a bíróság dönti el. (az elkövetett buncselekmény súlyától függoen). Az elozetes fogva tartás idejét szintén a bíróság határozza meg, ill hosszabbítja. A szabadlábra helyezés, szabadulás szintén bírói döntés. Az intézmény profilja:Előzetes letartóztatásban lévo 14-19. éves fiatalkorú fiúk orzése, fejlesztése, nevelése és oktatása. A Budapesti Javítóintézet alaptevékenysége, az Alapító Okirat szerint a bíróságok által elozetes letartóztatásba helyezett fiúk számára javítóintézeti ellátás biztosítása 100 férohelyen (14-19. éves korig).

Kulcsszavak: gyermekvédelem , ifjúságvédelem , javítóintézet , nevelőintézet , oktatás , oktatásfejlesztés , személyiségfejlesztés , szociális gondozás

SZMM Budapesti Javítóintézete fotók

SZMM Budapesti Javítóintézete - Tudakozó.hu