Automatikus bejelentkezés
belépés

Nagy Balázs, tekerőlant készítő

Budapest
1000 N/A

fax: 319-8459
telefon: 319-8459

Weboldal: http://www.musicart.hu/balazs/index.htm

Cégleírás:
Nagy Balázs, tekerő és tekerőlant készítő - Budapest

Mint népzenész kezdtem foglalkozni a népihangszerek tanulmányozásával, elkészítésük módjával, játékstilusuk elsajátitásával. Többféle hangszerrel is próbálkoztam már, de leginkább a tekerőlant nyerte el a tetszésemet, igy már vagy 15 éve ezzel a hangszerrel foglalkozom. Múzeumi példányok alapján készítettem el az első példányokat, majd a kollégák és a magam tapasztalata alapján kezdtem "modernizálni" a hangszereket, vagyis a mai igényeknek megfelelő minőséget elérni , de meghagyva az eredeti formát, a díszítéseket, hogy szinte semmit se lehessen észrevenni a módosításokból. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében ismertem meg a Magyarországon fellelhető tekerők jellemző formáit, díszítéseit és ezek alapján alakítottam ki az általam azóta is alkalmazott méreteket, formákat . Munkám során nagyon sok régi hangszerrel találkoztam, ezek mindegyikén találtam nagyon sok ötletes, eredeti megoldást, amit hűen alkalmazok minden hangszeremen.A magyar tekerő és a nyugateurópai tekerőlant ugyan különbözik egymástól, de a számtalan jó megoldás minden tipusú hangszeren alkalmazható.

Zenész kollégáim megkeresése nyomán kezdtem eltérő hangolású, formájú hangszereket is készíteni. Így már az ismert délalföldi tekerő mellett basszus hangolású, nagyméretű hangszert, más zenei igényeknek megfelelő francia "vielle a roue"-t és románkori kezdetleges "symphony"-t is készítettem már.Az új hangszerek készítése mellett szívesen javítom a régi tekerőket, rendbehozva, újra használatóvá téve. a kollegák számára. Fontosnak tartom, hogy a népihangszerek értékükhöz méltóan legyenek elismertek és számos fórumon, kiállításon veszek részt mint kézműves, vagy a hangszereket élőben bemutatva, a TÁLTOS együttessel ésa BOURDON TRIÓ-val népszerűsítem hangzásukat. Részt veszek kiállításokon, versenyeken, ahol több különdíjat is kaptam munkáimért.
A hangszer készítését, játékmódját zeneiskolákban, tanfolyamokon is népszerűsítem. Az eddigi tapasztalataimat a "TEKERŐLANTOSOK KÖNYVE " című könyvben írtam meg, amely a Hagyományok Háza kiadványaként 2006. áprilisában jelent meg teljes angol fordítással.

Kulcsszavak: hangszer , hangszerkészítés , kézimunka , művészet

Nagy Balázs, tekerőlant készítő fotók